Prelekcja nt. prawidowego odżywiania

W ramach projektu Comenius The Wealth of Health, Taste and Culture "Bogactwo Smaku, Zdrowia i Dziedzictwa Kulturowego" w dniu 19 grudnia 2011 r. uczniowie Zespołu Szkół Nr 8 w Nowej Słupi wzięli udział w prelekcji przygotowanej przez panią dr Grażynę Świderską-Kołacz specjalistę do spraw żywienia i dietetyki na Uniwersytecie Jana Kochanowskiego oraz w Wyższej Szkole Umiejętności w Kielcach. Pracownik naukowy UJK zapoznał naszych uczniów z zasadami prawidłowego odżywiania i sposobami zapobiegania coraz częściej występujących w społeczeństwie chorób cywilizacyjnych do których należą m.in.; otyłość, anoreksja, bulimia czy choroby układu krążenia. Prowadząca przedstawiła najnowsze trendy w aspektach odżywiania, omówiła także obecnie akceptowaną przez naukowców piramidę prawidłowego doboru składników odżywczych w naszej diecie, która pokryje zapotrzebowanie energetyczne naszego organizmu, a jednocześnie nie doprowadzi do w/w chorób. Największe wrażenie na uczestnikach wykładu wywarły zdjęcia osób dotkniętych chorobami wywołanymi złym odżywianiem.

Opublikowano: 20 grudnia 2011 09:51

Kategoria: Aktualności

Prelekcja nt. prawidłowego odżywiania

Wyświetleń: 1576

Wszelkie prawa zastrzeżone © Centrum Kształcenia Ustawicznego "Patronus" Zespół Szkół nr 8 w Nowej Słupi

Realizacja: Superszkolna.pl

Zaszyfrowany adres tej strony