Wieczorne spotkania z kulturą w GOK w Rudkach
W ramach projektu Comenius The Wealth of Health, Taste and Culture, „Bogactwo Samku, Zdrowia i Dziedzictwa Kulturowego” 18 grudnia 2011 r. odbyła się prezentacja potraw wigilijnych w Gminnym Ośrodku Kultury w Rudkach przygotowana przez uczniów Zespołu Szkół Nr 8 w Nowej Słupi pod kierunkiem nauczycieli Małgorzaty Pastuszki i Justyny Cieślik. Uczniowie przyrządzili potrawy wigilijne w szkolnej pracowni gastronomicznej według tradycyjnych przepisów zaczerpniętych z domów rodzinnych. Zaprezentowali kuchnię regionu świętokrzyskiego oraz tradycje i znaczenie potraw wigilijnych w ludowej obrzędowości. Zwrócili również uwagę na symbolikę produktów na wigilijnym stole. Wśród potraw nie mogło zabraknąć zupy grzybowej, barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z grzybami i kapustą, żytniego chleba, suszu podawanego z fasolą, kapusty z grochem, śledzi, klusek z makiem, makowca, czy tradycyjnego opłatka wigilijnego.
Udział w Wieczornym Spotkaniu z Kulturą organizowanym przez Gminny Ośrodek Kultury w Rudkach był dla naszych uczniów wspaniałą lekcja kultywowania tradycji bożonarodzeniowych, którzy mieli okazję zaprezentowania swoich umiejętności kulinarnych nabywanych na warsztatach gastronomicznych w Zespole Szkól Nr 8 w Nowej Słupi na kierunku Technik Żywienia i Gospodarstwa Domowego.
Opublikowano: 20 grudnia 2011 09:50
Kategoria: Aktualności
Wieczorne spotkania z kulturą w GOK w Rudkach
Wyświetleń: 1585